Toegepaste Psychologie

Leer het gedrag van de mens begrijpen en hoe je dit kan beïnvloeden!

Tijdens de opleiding leer je veel over het menselijk gedrag in zowel de alledaagse omgeving als onder bijzondere omstandigheden. Wanneer ervaren mensen stress op hun werk? Hoe maak je mensen bewust van hun gedrag? Toegepaste psychologie gaat uit van het gebruiken van psychologische principes en theorieën om problemen in verschillende gebieden op te lossen. Voorbeelden van deze gebieden zijn: gezondheid, organisaties & arbeidsomgevingen, onderwijs en productontwikkeling. Ook is toegepaste psychologie aanwezig in klinische psychologie, arbeids- & organisatiepsychologie, sportpsychologie, enzovoort. Een professional, die werkt vanuit de toegepaste psychologie gebruikt principes en theorieën om problemen in de praktijk op te lossen. Je leert het gedrag van mensen begrijpen en hoe je dit kan beïnvloeden.

Een professional, die werkt vanuit de toegepaste psychologie draagt bij aan individuele en maatschappelijke oplossingen. Voorbeelden van functies die je met toegepastepsychologie kunt vervullen zijn; (beleids-)adviseur, trainer, marktonderzoeker, preventiewerker, toegepast arbeidspsycholoog, medewerker werving- en selectiebureau, assistent-psycholoog, mediator, loopbaanbegeleider en jongerenhulpverlener.

Een student Toegepaste Psychologie heeft veel interesse in het gedrag van mensen en heeft een onderzoekende houding. Ben je nieuwsgierig naar het gedrag, de gedachten en de gevoelens van mensen? Kun jij je verplaatsen in andermans situatie en denk je met anderen mee? Dan is de opleiding Toegepaste Psychologie wellicht geschikt voor jou.

Hoe ziet de opleiding eruit? 

  • Praktijk competenties:                   
  • Beoordelen van gedrag
  • Adviseren
  • Professionaliseren        
  • Theoretische gebieden
  • Algemene psychologie
  • Ontwikkelingspsychologie Begeleiden en coachen
  • Sociale psychologie Trainen Voorlichten   

De opleiding duurt 6 maanden en wordt verzorgd door een docent met veel praktijk ervaring. De opleiding wordt afgesloten met een door de docent gemaakt examen. Indien het examen met goed gevolg is afgelegd door de student, dan ontvangt deze een diploma op HBO niveau van het Opleidings Instituut Bonaire (OIB).