Paralegal op HBO-niveau

Ondersteun advocaten of juristen bij het voorbeiden van een procedure of werk binnen een staffunctie bij de overheid!

Als Paralegal kunt u in diverse functies uw juridische kennis en vaardigheden inzetten. U bent in uw functie bezig met diverse juridische werkzaamheden, zoals het opzoeken van wetteksten, het voorbereiden van dossiers en het bestuderen daarvan. Een Paralegal kan in diverse functies terechtkomen, zoals het ondersteunen van advocaten of juristen bij het voorbereiden van een procedure of een staffunctie bij OLB of RCN, maar bijvoorbeeld ook in Nederland bij diverse Gemeentes of Provincies.

Hoe ziet de opleiding eruit? 

De onderwerpen, welke worden behandeld, zijn: 

  • Juridische Vaardigheden (inleiding recht)
  • Arbeidsrecht
  • Vermogensrecht 
  • Ondernemingsrecht 

Voor ieder Rechtsgebied dient een examen te worden afgelegd. Indien de student het examen met goed gevolg heeft afgelegd, dan ontvangt de student een Nederlands erkend Associatie diploma. Indien u in het bezit bent van de vier bovengenoemde diploma’s, dan ontvangt u het Associatiediploma Paralegal.

De opleiding duurt 12 maanden. Een opleiding op HBO niveau vergt veel zelfstudie van de student. Afhankelijk van de vooropleiding en het leerniveau van de student dient de student er rekening mee te houden per week 3 á 4 uur voorbereidingstijd nodig te hebben.   

Vooropleiding vereist?  

Voor het volgen van de opleiding Paralegal is een HAVO of MBO diploma niveau 4 gewenst. Indien men de cursus Algemeen Recht bij OIB heeft gevolgd, dan wordt de student ook toegelaten om deze opleiding te volgen. Indien de student voldoende werkervaring in de advocatuur of op een juridische afdeling heeft, is toelating tot de opleiding eveneens geen probleem.